Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ας γνωρίσουμε καλύτερα να Νησιά του Αιγαίου.







Στο κέντρο του αρχιπελάγους, οι Κυκλάδες δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, από τις γεωλογικές αναστατώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στις αναστατώσεις αυτές αλλά και στους σεισμούς και στις εκρήξεις των ηφαιστείων οφείλεται και το ιδιότυπο σχήμα τους, καθώς και η σύσταση του εδάφους τους.

Στους μύθους οι Κυκλάδες συνδέονται στενά με τον Ποσειδώνα, στον οποίο αποδίδεται η δημιουργία τους. Λέγεται ότι πήραν το όνομά τους από τις νύμφες Κυκλάδες, τις οποίες ο θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε σε νησίδες, όταν προκάλεσαν την οργή του. Υπάρχουν όμως και άλλες παραδόσεις για την ονομασία τους από τη λέξη κύκλος, είτε επειδή εκτείνονται γύρω από τη Δήλο σε νοητό κύκλο είτε επειδή οι άνεμοι, που φυσούν ορμητικοί, ανάγκαζαν τα πλοία να περιστρέφονται.

Σε μυθικές μορφές αποδίδεται και η ίδρυση του κάθε νησιού ξεχωριστά, ενώ πλήθος από παραδόσεις αντικατοπτρίζουν την πολυκύμαντη ιστορία τους. Γιατί οι Κυκλάδες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Ασία και την Αφρική, υπήρξαν σε όλη την διάρκεια της ιστορίας τους η γέφυρα για την ανάπτυξη των δρόμων του εμπορίου και την εξάπλωση του πολιτισμού.

Τις Κυκλάδες αποτελούν τα νησιά: Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος.


Στα Δωδεκάνησα είναι που ο Θεός του Ήλιου ερωτεύθηκε την Ρόδο, μόλις αναδύθηκε από την επιφάνεια της θάλασσας. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που το κοσμοπολίτικο νησί είναι πάντα ηλιόλουστο. Ευτυχώς που ο γενναιόδωρος ήλιος λάμπει πάνω από όλα τα Δωδεκάνησα. Πάνω από τα έντονα μπλε νερά της Καρπάθου, από τους χρυσαφένιους κολπίσκους της Σύμης, από το μεγαλοπρεπές μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, από τα πολύχρωμα σπίτια της Καλύμνου και τον κάτασπρο κρατήρα του ηφαιστείου στην Νίσυρο. Διαλέξτε ένα από τα ευχάριστα 12 αυτά νησιά και νιώστε την εμπειρία αληθινής νησιώτης ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου