Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα Νησιά του Ιονίου




Γενικά

Νησιώτικη περιοχή της Ελλάδας, που εκτείνεται κατά μήκος των δυτικών παράλιων της και μέχρι τη νότια Πελοπόννησο. Περιλαμβάνει από Βορρά προς Νότο τα νησιά: Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Κύθηρα.
Τα βουνά των Ιονίων νησιών είναι δυτικότερα τμήματα των ελληνικών οροσειρών. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Αίνος και βρίσκεται στην Κεφαλονιά (1628μ.). Η περιοχή των Ιονίων είναι από τις πιο σεισμικές περιοχές της Ελλάδας. Οι σεισμοί, που οφείλονται στο μεγάλο κατατεμαχισμό της γης έφτασαν σε μέγεθος 6,5 - 7 ρίχτερ. Ποταμοί και λίμνες δεν υπάρχουν.
Το κλίμα των Ιονίων νησιών είναι μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Η γλυκύτητα του κλίματος είναι τέτοια, ώστε από πολλούς θεωρείται ανώτερο από το περίφημο κλίμα της γαλλικής Ριβιέρας.
Η οικονομία των Ιονίων νησιών στηρίζεται κύρια στη γεωργία, που διαφέρει από νησί σε νησί. Καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές, αμπέλια και σταφίδες. Η κτηνοτροφία έχει σημειώσει ιδιαίτερη κάμψη τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου αξιόλογη πηγή εισοδήματος για τα περισσότερα νησιά αποτελεί ο τουρισμός.



Ιστορία

Τα Ιόνια νησιά αποτέλεσαν ιστορική και πολιτιστική ενότητα στα χρόνια της Βενετοκρατίας και εξής.
Η κοινή ιστορική τύχη και η κοινή πολιτιστική διαδικασία έδωσε μια ιδιαιτερότητα στα Ιόνια νησιά και δημιούργησε τον Επτανησιακό πολιτισμό. Κύριο χαρακτηριστικό της διαδικασίας των πολιτιστικών προσμίξεων είναι ο εγκλιματισμός δυτικών μορφών κοινωνικής συνείδησης και η επιβολή αντίστοιχης κοινωνικής οργάνωσης σε ανθρώπινα περιβάλλοντα, στα οποία παρέμεινε ζωντανή η σύνδεση με τις παραδοσιακές μορφές του πολιτισμού.
Κοινοί ιστορικοί δεσμοί ένωσαν τα Ιόνια νησιά στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, όταν αποτέλεσαν τμήμα της αυτοκρατορίας. Από τον 11ο αιώνα τα Επτάνησα δοκιμάστηκαν από τις επιδρομές πειρατών και διαφόρων ηγεμόνων της Δύσης. Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών αποσπάστηκαν από το Βυζάντιο και γνώρισαν διάφορους Φράγκους ηγεμόνες, μέχρι που κατακτήθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα, εκτός από τη Λευκάδα, από Βενετούς.
Οι Βενετοί ανέδειξαν στα Ιόνια νησιά μια τοπική αριστοκρατία, στην οποία ανατέθηκαν οι τοπικές υποθέσεις. Με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκε ένα μητρώο ευγενείας, που απέκλειε έμπορους και τον καθένα που οι πρόγονοι του είχαν ασκήσει χειρωνακτικό επάγγελμα. Έτσι η δημιουργία διακρίσεων οδήγησε σε οξύτατες κοινωνικές αντιθέσεις.
Η ιταλική επίδραση είναι φανερή και στον τομέα της μουσικής, ιδιαίτερα της έντεχνης. Η «Επτανησιακή Μουσική Σχολή» με πατέρα το Ν. Μάντζαρο και κυριότερους εκπροσώπους τους Σαμαρά, Κάρρερ, κ.ά. ανέδειξε προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στο διεθνές μουσικό κοινό.
Εξάλλου στα Ιόνια νησιά άνθισε ένα χαρακτηριστικό είδος λαϊκού τραγουδιού, η περίφημη «καντάδα», με μια χαρακτηριστική μελωδική δομή, έξω από το μουσικό ιδίωμα των δημοτικών τραγουδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου